h1

Bantad landsbygd – är det framtiden?

februari 3, 2017

Om trettio år kommer Gotland vara en ”skräpyta”. Det har professorn och framtidsspanaren Kjell A Nordström fastslagit. ”En plats för tre alkoholister, några barn och knäppgökar”. Utan framtid. Uttalandet har sannerligen fått genomslag: i rikspress och på ön, i ledare och debattartiklar. Vår regionstyrelseordförande Björn Jansson är sårad och avfärdar honom som okunnig om ”verkliga Gotland”. Men tänk om Nordström får rätt? Kan vi göra något för att ändra på förutsättningarna? Och inte bara avfärda med att det är han som är knäppgöken.

Alla vill inte bo i Stockholm. En del väljer landsbygden. Säkert också i framtiden om möjligheterna finns. Ön kommer säkert att fortsätta vara ett attraktivt besöksmål med sin natur, kultur och goda mat. Men villkoren för detta måste vi skydda. Nu.

Det räcker inte med att vara uppkopplad. Förutsättningarna för att bo på hela Gotland måste våra politiker värna om. Vad ger mest effekt för pengarna, vad gör bäst nytta för flest? Är det skola, bibliotek, räddningstjänst, kollektivtrafik och smidiga tjänstemän? Eller kryssningskaj och trettio veckors väntan på bygglov?

En nedläggningshotad skola i Burgsvik kan tryggt leva vidare i fyrtio år till priset av kryssningskajen, dess räddningstjänst och lilla bibliotek är nästan försumbara utgifter i regionens budget. Kollektivtrafik för alla delar av ön borde vara en självklarhet men är det inte.

”Vi unga vill bo kvar på landsbygden!” skriver Landsbygdspartiets ungdomsförbund i en insändare idag. Det finns faktiskt en sådan rörelse idag som Nordström och i viss mån också Björn Jansson ignorerar. På den gotländska landsbygden startar man egenföretag och klarar sig själv. I många avseenden blomstrar en ort som Burgsvik. Men utan skola och bibliotek? När bussturerna blir färre och allt släcks ned?

Nordströms tes bygger på den amerikanske forskaren Richard Floridas om det urbana tävlandet, att vara attraktiv och vinna folk, företag, investeringar till sin stad. Sverige är bra på det här. Vi ligger bland de främsta i världen. Stockholm växer snabbare än Kina meddelade han stolt.

Han glömmer i hastigheten att landsbygden är en förutsättning för försörjningen av städerna. Att båda behövs. Så är det också på ön. Det är i Visby allt ska hända. Men Visby är beroende av hela Gotland.

Så kanske idé för öns politiker att tänka om innan det är försent.

Är det Gotland som skräpyta vi ser om trettio år eller ska vi investera i att hela ön får fortsätta att leva? Valet brådskar. Kanske måste vi i framtiden tänka om och avstå från kostsamma investeringar, som kryssningskaj, och välkomstcenter och istället göra som i Norge: Ta hela ön i bruk. Ge barnen möjlighet att gå i skola där de bor, låta lamporna fortsätta att lysa i landsortsbiblioteken, ge unga och gamla möjlighet att kunna förflytta sig kollektivt.

Valet att bo nära naturen, i orter utan stress, att bruka jorden är också en framtidsvision som Nordström valt att ignorera. Både Burgsvik och Visby. Utan kommunal service är det omöjligt. Då återstår skräpytealternativet.ladisdinglu

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: