h1

Om att samverka kring konst och kultur

februari 5, 2017

Staten bidrar med knappt 23 miljoner till kulturen på Gotland. Det är vid sidan av Blekinge det minsta anslaget i landet. Förr beslutade staten över länsmuseets, länsmusikens och länsteaterns anslag. Övriga, som Romateatern, BAC, professionella utövare och föreningar sökte egna medel.

Det kan de inte göra längre. Sedan några år betalar staten ut en klumpsumma som regionen själv fördelar.

Förklaringen är, att man där anses ha bättre förutsättningar att se det nyskapande, att kunna satsa på variation, kvalitet och förnyelse. Kulturskaparna ska kunna få stöd ute i regionerna för att utveckla sitt konstnärskap. I år finns direktiv att pengarna ska gå till konst i svaga regioner och till kulturell infrastruktur och digitalisering. För detta har staten avsatt 30 extra miljoner. Gotland sökte inga och fick heller inte några sådana pengar.

I höstas sjösattes en ny Kulturplan för ön. Det är en bra plan, annorlunda från tidigare i sin satsning på kvalitet och på just det som staten efterlyser.

Tyvärr följer varken kulturbudgeten eller regionens ansökan om medel riktigt den egna planen. Gotland satsar på länsinstitutionerna. Sen tar det slut. Det finns en förklaring, det kostar. Gotland saknar ekonomi för att leva upp till den egna beslutade kulturplanen. Hälften av anslaget brukar komma från staten och följaktligen har ön inte heller råd att ta emot mer för då kostar det också mer ur den egna kassan. Kvalitet och förnyelse får vänta. Nyskapandet likaså.

Ändå är statens direktiv tydliga. Det finns extra pengar för att länen ska kunna satsa på de professionella, förnya, göra konsten och kulturen tillgänglig på hela ön.

Sökt har man gjort i andra län, 13 län/regioner har fått extra medel. Men Gotland avstod.

”Det var dåligt att statens information kom så sent” tycker öns kulturstrateg Catrine Wikström, ” Vi har inte blåst upp de här områdena.”

Kanske hade det räckt att berätta för ledning och politiker vad det bantade kulturanslaget skulle innebära?

Gotland behöver pengar till kulturen, inte minst från staten när sådana finns att söka. De professionella kulturutövarna behöver stödjas för att våga gå in i nya idéer och projekt, annars lämnar de ön. Landsbygden blöder när det mesta sker i Visby.

Får kulturen gehör när dess förvaltning och nämnd upphör, när besluten ska tas på ledningskontoret? Blir man bättre på att samverka?

Eller finns ingen kvar då att försvara kulturplanen?

img_8242

One comment

  1. Mycket bra skrivet!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: