h1

Körsbärsgården öppnar i morgon fredag kl 14

april 13, 2017

I morgon fredag 14 april kl 14 öppnar Körsbärsgårdens Konsthall för säsongen 2017 med Eva Jacobsons utställning I ateljén. I sin kommande katalog, som senare kommer att finnas till försäljning hos oss, skriver hon:

” I ateljén hade nu läget förvärrats. Den smala gången mellan dörren och själva rummet hade växt igen av sig själv. För var dag krympte passagen och om inget akut företogs skulle det inte gå att ta sig varken in eller ut.

I rummet, ateljén, om man nu tog sig så långt, var fönstret belamrat med skulpturer, gamla kassettband, papper, pennor, måttband, sudd, sandpapper, skräp, kritor, sytråd, nålar…

På golvet fanns otaliga skulpturer, några färdiga, det var svårt att säga, de flesta ofärdiga, där saknades en bit eller de var oslipade eller omålade… På väggarna satt hundratals småspik och på en del av dem hängde teckningar eller tygskulpturer, några målningar, lutade mot väggen stod skivor, en del målade, andra preparerade för målning och över alltihop fanns ett tunt lager slipdamm från trä, lera och gips.” 

Jacobson presenterar sin utställning just så. I ateljén. Med texter och ord målade direkt på konsthallsväggen, svart/vita målningar, vita, ljusa och en svart skulpturer av okända djur, formelement på konsoler, böcker, teckningar och skisser.

Ofta är det gåva att få bli insläppt i en konstnärs ateljé, i rummet där tankar och idéer föds, utvecklas, kasseras. Denna gång får besökarna följa med på den här resan i själva konsthallen, in i verkens tillblivelse.

”Odradek” kallar hon sina tre- och fyrbenta stengodsfigurer, varelser ur Kafkas värld, bärare måhända av bortträngda minnen. Chimärer, ibland besläktade med orden på väggarna, likt symboler för tillstånd. Ofta föder en teknik en annan, materialformen omvandlas, skulpturerna blir till målningar som i sin tur formar sig till ord och begrepp.

Texterna i Jacobsons böcker forsar fram i strida strömmar. Bilder och skulpturer i ateljén likaså, musikaliska variationer av teman. Världar minnande om William Blakes och Edgar Allan Poes. Och så de nedskrivna orden på väggen, tyngden och vilan i kaos.

Kom och möt Eva Jacobson personligen imorgon! Utställningen pågår 14 april – 30 sept

 

Övriga utställningar är:

Summa summarum med skulptören och målaren Evert Lindfors (1927-2016), född i Visby och verksam under större delen av sitt liv i Frankrike. Utställningen, en summering av hela konstnärskapet, blev hans sista, han avled i höstas. Med anledning av detta är utställningen förlängd till slutet av maj.

Livias Hus har förändrats. Kinesiskt blåvitt porslin fyller tallrikshyllor och 1700-tals skåp. Samtidskonsten på väggarna, Evensens, går i blåvitt och grått. (14 april – 30 sept)

 Om konstnärerna:

Eva Jacobson (född 1962)Utbildades vid L´Académie des Beaux-Arts 1982-1986 och har ställt ut regelbundet sedan sent 80-tal på konsthallar och gallerier runt om i Sverige liksom på Konstakademin och i Konstnärshuset i Stockholm. Flera offentliga uppdrag för sjukhus i Stockholm och Uppsala. Ofta temautställningar med titlar som Fasa och förskräckelse, Fibonacciserien, Glyptoteket, Inkoherensia.

Evert Lindfors (1927-2016) Född i Visby men lämnade tidigt ön för Frankrike. Studier vid L´Académie de Beaux-Arts. Lindfors var utan tvekan den störste av nu levande Gotlandsfödda konstnärer med en rad internationella utställningar bakom sig. Så sent som våren 2016 fick han Kungliga Konstakademins pris för sin gärning. Under större delen av sitt liv bodde han i Lacoste, en medeltida by i Provence. Hans ateljéer rymdes i urgamla stenåldersgrottor. Här samsades hundra och åter hundra porträtt i lera av bondebefolkningen från trakten, skulpterade med den obehandlade leran från omgivningarna, ofta ögonblicksbilder, formade i den stund han betraktade. Nu finns de att se på Gotland.

Björn Erling Evensen (född 1924) De första utställningarna var på tidigt 60-tal i London och på Skulpturbiennalen i Antwerpen. Sedan följde tjugotalet utställningar i New York. I Sverige gjorde han under 70- och 80-talen viktiga projekt i experimentell form med musikern Sven-Erik Bäck, poeten Östen Sjöstrand och dansarna Donya Feuer och Ivo Cramer. Skulpturerna Drottningen och hennes skepp (Stureplan) och Om varandra (Stadshuset) tillkom liksom den 7 m höga Spirit på Roosefelt Fields i New York och två ljudande Gateways i Oslo och i Perth, Australien. Evensen var i perioder gästprofessor i USA (Djerassi Foundation Kalifornien och i Utah). Han bor numera på Gotland.

IMG_8753

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: