h1

Gotland och vattenfrågan

april 24, 2017

Gotland måste spara vatten. Vi uppmanas att inte borsta tänderna under rinnande vatten. Eller skölja disken under kran. Bevattningsförbud infördes 15 april. Det kommunala vattnet tryter, utbyggnaden till icke anslutna socknar, dröjer. I enskilda brunnar är å andra sidan vattentillgången ”nära normal” (GT 24/4).

Regionen har utformat föreskrifter för vatten och avlopp. All nyetablering ska prövas. Miljö och hälsas tjänstemän tolkar reglerna bokstavstroget. Politikerna följer sina tjänstemän. Men vad kommer att hända för näringslivet? Jordbruket prövas inte än så länge. Den bonde som i dagarna utökar sitt bestånd från 70 till 150 kor slipper granskning. Tack och lov. Men på sikt?

Vi bor permanent på Körsbärsgården sedan 2002, sysselsätter ett antal årsarbeten med konsthall, servering och barnverksamhet. I oktober 2016 söktes bygglov för att uppföra en Black Box, en konstverkstad för barn/unga. Det har tagit mer än sex månader för tjänstemännen att ge besked. Det anses vara en snabb prövning, för företag finns ett ”team” vars uppgift är att prioritera sådana ärenden. I veckan beslutade byggnadsnämnden på tjänstemännens rekommendation att betrakta Körsbärsgården och barnverkstan som ”nyetablering”. Trots servering funnits i sjuttio år, konsthallen i åtta, och barnverkstan i tre!

För nyetablering ska vattentillgången prövas. För att flytta befintlig barnverkstad till nya lokaler har tjänstemännen beräknat vattenåtgången till minst ett extra helårshushåll. ( utöver idag beräknad åtgång om två hushåll i kafé/konsthall och ett för vår bostad).

Det innebär långtidsprovpumpning under 3 veckor juni-september för vattenåtgången i fyra beräknade hushåll. 40 000 -50 000 liter vatten ska pumpas upp ur vår brunn under pågående högsäsong för att se om brunnen kan tänkas sina. Sådana är reglerna. Vart vattnet ska ta vägen ges ingen anvisning om, bara att det måste ske minst 50 m från befintlig brunn. Ska vi förvara vattnet i hyrda tankar? Det blir många! Eller ska vi hälla ut det på åkrarna omkring med risk för att grannens skörd fördärvas?

Att bygga en konstverkstad, en Black Box, skulle knappast öka vattenuttaget. Men det skulle ge barn/unga en lokal och skapa i utanför Visby.

Men regionen kräver alltså långtidsprovpumpning och då avstår vi från att bygga. Så stora mängder uttag av vatten är inte försvarbart, särskilt inte när ön ransonerar sitt vatten.

En av rikstidningarna skrev för en tid sedan om rättshaveri i tjänstemannakåren. I sin rädsla att besluta fel dröjer besluten, bättre att fälla än fria och när beslut fattats vägrar man ändra också om det visar sig vara fel. Kanske är de för många om besluten, för många i ”team” som ska granska?

Förr reste Byggnadsnämnd och en (!) bygglovarkitekt runt till kniviga bygglov några gånger i halvåret och beslutade efter besök på plats. Alla hade kunskap om byggandet på ön. Ärendena klarades snabbt. Kanske dags att återvända till den fina traditionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: