h1

Vernissage på Körsbärsgården 3 juni kl 14 Martin Ålund

maj 28, 2017

Årets utställningar på Körsbärsgårdens Konsthall handlar om rum. I olika dimensioner. I Eva Jacobsons helt vita rum I ateljén är väggarna fyllda med texter, klotter, målningar och teckningar, på golvet otaliga skulpturer, Odradek, handgjorda böcker, ett slags Kafkavärld av bortträngda minnen. Kerro Holmbergs utställning Head in Hands, är målningar och inspiration från Afrika, delar av det egna hemmets rum till bredden fyllt av afrikansk skulptur.

 

Lördag den 3 juni kl 14 öppnar Konsthallens stora sal med nya målningar av Martin Ålund. Målningarna, ur sviterna ”Efterklang” och ”Självsvängning”, öppnar mot oändliga rum, okända landskap och tillstånd av stillhet med blicken vänd inåt. Jag tänker på hans närmast sakrala sammanställning av dova verk på Galleri Olsson i Stockholm förra året. I de nya målningarna bryter motiven fram ur mörkret och svärtan i transparenta färglager, med strukturer och rörelser som tycks leda mot andra tidsrymder. Det mörka är inte helt mörkt, det nedsläckta lever och andas i verkligheter bortom verkligheten. Om sina nya verk säger han:

”Där fanns nya spår att följa i ett par målningar. Bilder som fotografiska negativ. Jag spelade Rhodespiano till egna toner i reverb. Tittade på dans. Tänkte på ordlösa språk.Dukar och pannåer dränktes i färg, medel och stoff. När jag målade automatiserade jag ansatserna som i trance. Något uppenbarade sig i ögonvrån. Det försvann när jag tittade dit.Så uppstod allteftersom ett stilla hållande runt sjudande rörelser. Ljus som pulserar fram. Lager på lager som vrider sig runt sin egen axel. Allt tycks komma tillbaka genom kroppen som i efterklang.”

I samband med vernissagen dansar Unn Dahlman en rörelsegestaltning av målningarnas tillblivelse.

Om konstnären:

Martin Ålund (1967) bor och arbetar i Stockholm. Utbildades på Kungliga Konsthögskolan och är just nu aktuell med en utställning på Galleri Örsta samt på Kummelholmen. Han har tidigare ställt ut på Konstnärshuset, Konstakademien, Moderna Museet och Liljevalchs samt olika gallerier, konsthallar och museer. Han representeras av Galleri Olsson.

VÄLKOMNA ALLA. Hoppas ni är på ön under pingst!

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: