h1

Sommarens sista vernissage: Idun Baltzersen tisd 1 augusti kl 14

juli 28, 2017

Idun Baltzersen hör till unga som i sommar visas på Körsbärsgården (född 1987) och finns från tisdag 1 augusti till 24 september i Konsthallens Stora sal.

Född i Trondheim, Norge, bosatt och verksam i Stockholm där hon för några år sedan tog sin Master vid Konstfack, har hon redan etablerat sig bland de främsta i sin generation med viktiga utställningar på Konstakademien, Moderna Museet i Malmö, Uppsala Konstmuseum och Magnus Karlsson Gallery. Hon fick 2016 Konstakademiens stipendium ur Bernadotteprogrammet.

Konsthallen visar Panorama, en snäckformad installation av tretton karvade plywoodkivor i stort format, originalen till hennes träsnitt samt en jätteduk med collage av tryckta träsnitt av hopsydda motiv.

” Mitt panorama består av unga kvinnor, hjältinnor, martyrer, hur de lever och levde och kom­mer att leva. I mina collage och kombinationer är de igenkännliga genom sina munkjackor, converse och tillbakadragna kroppsspråk. De är sina egna protagonister, alla huvudpersoner i sina egna vilsekomna kroppar, och varandras antagonister, ensamma tillsammans. De tar plats utan att reflektera så mycket över hur och varför, som om det blivit det mest naturliga i hela världen, deras öde och kallelse, dömda att uthärda publiken och sig själva (och vänder alla ryggen). De bär ofta flätor.

Jag arbetar figurativt, vanligtvis med tekniker som träsnitt, torrnål, linoleumsnitt eller teckning. Storleken är viktig, och gärna monumental. Det är frustrerande att göra stora träsnitt, jag får ont i ryggen och träflisor i fingrarna, jag kan inte se vad jag håller på med då motivet är så stort, det blir som ett landskap av trä. Men när verken är färdiga blir jag alltid överraskad, det ligger en stor tillfredställelse i att bevittna hur verket växer fram i dialog med tekniken.

Motiven karvas fram ur stora plywoodskivor, ur det fabriksformat som skivorna levereras i. Det kallas stocken. När stocken är klar trycker jag den på lakan, på golvet i min ateljé. Sedan syr jag ihop många tryck till collage, där tryck från samma stock återkommer flera gånger. I utställningar kombinerar jag ofta collagen med stockarna som använts vid tryckningen. Jag använder alltså både förlagan och representationen”.

Idun Baltzersen

 

Under samma vecka är två intressanta litteraturprogram,

Tisd 1 aug kl 19 presenterar PC Jersild sin senaste bok TIVOLI som kommer i början av september på Albert Bonniers förlag

Ett annorlunda äldreboende byggs upp på Djurgården i Stockholm efter att Tivoli Gröna Lund gått i konkurs. De kinesiska investerarna vill satsa på kapitalstarka seniorer och erbjuder en gated community med full service, och med karaoke, tango, bingo och andra nöjen. Och som kronan på verket en livförsäkring med 100-årsgaranti! Bland de boende finns två gamla bröder, där den yngre försöker hålla ordning på den äldres eskapader. Anläggningen döps till BlissGardens – Lycksalighetens trädgårdar – men i folkmun får den heta De saligas ängder, eller kort och gott Kalkbrottet.

 

PC Jersild låter boende och personal berätta om detta experiment, som blir till en absurd skrattspegel för vår syn på åldrande och död.”

258083

Torsd 3 aug kl 19 är det Marika och CG Wachtmeisters på Wanås tur. Konst, kor, kärlek på Wanås slott heter deras gemensamma bok om sitt livsprojekt.

Spännande kvällar utlovas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: