h1

Är Fake News viktigare än sanna nyheter?

augusti 9, 2017

Fake News sprider sig. Och i den gotländska pressen. Ett helsidesreportage med bild i Gotlands Allehanda 7 augusti berättar målande att den enorma medeltidskoggen Roter Teufel är på besök i Visby. Reporten Patricia Stål citerar Patrik Björkander, marknadschef Medeltidsveckan: ” Det är så häftigt att vi fått hit den” säger han. Koggen är i hamnen under hela veckan och möjlig att besöka.

Det är bara det att koggen aldrig kom! Den blev kvar i Västerås. En liten dementi kom i tidningen.

Kultursidorna är numera fulla av TT reportage om ”kultur” från olika delar av landet.  Dagens GA hade sin sida fylld av en Bonnier release om att Crimetime kanske fortsätter nästa år. För säkerhets skull också en helsida och bild på annan plats i tidningen om en av de engelska deckarförfattare som senare i höst kommer med en bok med knytning till Crime (på Bonniers förlag). Knappast en dagsnyhet. Under Bonnierevenemanget Crimetime som varit tidigare på ön skrevs förhandsartiklar och reportage i dagarna tre om eventet.

IMG_3044

På Gotland äger dagligen under sommaren hundratalet evenemang många kring litteratur, barn och unga, teater, museum, utställningar. Sällan kan läsarna ta del av presentationer eller recensioner. Är kulturen på ön ointressant? Tror inte det.

Körsbärsgårdens Konsthall har i sommar haft nio vernissager, både med internationellt välkända och med konstnärer som vistas på ön. Åtta litteratur- och musikaftnar med bland annat med akademiledamoten Kjell Espmark och författaren PC Jersild och kulturpersonligheter som Marika och CG Wachtmeister på Wanås och Johan Pousette och Helena Selder på Baltic Art Center. En bråkdel har omnämnts i gotlandstidningarna. Barnens Konstskola för barn och unga med stöd av Arvsfonden har ägt rum under nio veckor per sommar i tre års tid samt i alla skolor vintertid från Öja till Slite utan att uppmärksammas.

Visst Konsthallen syns ändå. Vi skrivs om i rikspress och på sociala medier. Hit kommer betydligt fler sommartid än hårdlanserade media-event som Crimetime. Men tendensen är att allt färre gotlänningar hittar hit, det är sommarfolket, med andra kanaler än gotlandsmedia som är majoriteten av besökarna. Det är synd. Jag tror verkligen Gotlandstidningarna har en viktig uppgift att fylla; att förse gotlänningarna med adekvat information om vad som händer på ön inom kulturområdet. Inte bara TT-nyheter. Eller Fake News.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: