h1

ART WEEK vecka 34 på Gotland

augusti 18, 2017

Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark håller öppet varje dag under ART WEEK 11-17.

UTSTÄLLANDE KONSTNÄRER:

Idun Baltzersen är näst yngst (född 1987), Björn Erling Evensen (född 1924) är äldst. Båda har norskt påbrå.

Baltzersen har hon redan etablerat sig bland de främsta i sin generation med viktiga utställningar på Konstakademin och Moderna Museet i Malmö.

På Körsbärsgården visas PANORAMA, en installation med tretton bilder i stort format, originalen till hennes träsnitt samt en jätteduk med collage av de tryckta träsnitten.

Baltzersen arbetar figurativt, unga kvinnor, hjältinnor, martyrer. Storleken är viktig och gärna monumental. Motiven karvas fram ur stora plywoodskivor. När de är klara trycker hon dem på lakan, syr ihop många tryck till collage. I utställningen kombineras collage och stockar, här ses både förlagan och representationen.

Evensen är hennes motsats, motiven är abstrakta, uppbyggda i olika material, halvt skulpturala och bildar ett eget okänt universum. I Skulpturparken står två av hans skulpturer.

 

Konsthallens tema i år är RUM.

Susan Whitlow, årets utvalda avgångselev från Konsthögskolan, målar i stort format, i rinnande akryl på papper. Motiven är fångade i nuet men glider mellan då och nu, en slags tänkt verklighet utanför verkligheten, fragment av livet ur olika synvinklar..

Konstnärskollektivet Mycket har byggt ett LUFTSLOTT av återvunnen plast och segel i skimrande färger. Passa på att gå in i den jättelika skulpturen (innanmätet påminner om Niki de Saint Phalles skulptur HON på Moderna Museet på 60-talet).

Eva Jacobson presenterar I ATELJÉN med texter och ord direkt på väggarna, vita målningar, ljusa skulpturer av okända djur, formelement på konsoler, böcker, teckningar och skisser.

Ofta är det gåva att få bli insläppt i en konstnärs ateljé, i rummet där tankar och idéer föds, utvecklas, kasseras. Denna gång följer vi med in i verkens tillblivelse i själva Konsthallen.

Kerro Holmberg kallar sin utställning HEAD IN HANDS – MÅLNINGAR, AFRIKANSK INSPIRATION. Också här stiger besökaren in ett rum, en plats för en livslång passion för den afrikanska konsten, där väggarna försvunnit och rumsvolymen blivit det kärl som rymmer kärnan. I rummen finns också Holmbergs måleri. Människor dyker upp, oftast kvinnor, glömda ryska poeter och konstnärer, ansikten som markörer i en berättelse. Vad det är att vara människa.

Om utställningarna och Körsbärsgården berättar Marita Jonsson cirka 11-15 torsdag under den ART SAFARI som går till södra Gotland.

Utställningarna, de permanenta samlingarna och Skulpturparken är öppen under hela ART WEEK 11-17.

Marita Jonsson

0706 212220

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: