h1

Upprop från öns kulturarbetare

augusti 27, 2017

Om man vägrar se bakåt

Och inte vågar se framåt

Så måste man se upp!

Tage Danielsson – kloka ord av en sann kulturarbetare.

 

Regionstyrelsen ska på höstens första möte besluta om Gotlands framtida

kultur- och fritidsverksamhet” (RS 2016/866). Finstilt anges Reviderat underlag.

Förslaget som remissbehandlades i våras (där svaren sades vara ”generellt positiva”) är i sanning reviderat. Förvaltningen har valt att lägga fram ett helt nytt, i grunden omskrivet förslag! Det måste rimligen bordläggas och återremitteras till berörda innan beslut tas av politikerna.

Bakgrunden var ett besparingskrav på Kultur och fritid, där förvaltning och nämnd föreslogs upphöra, kulturen läggas direkt under regionstyrelsen och fritidsfrågorna under tekniska nämnden. Kulturen skulle komma närmare den operativa verksamheten, idrottens behov av lokaler skulle bättre kunna ombesörjas av dem som redan har det ansvaret.

Det förslaget är nu utraderat. Idrotten (den dominerande verksamheten inom fritidsområdet) läggs direkt under regionens förvaltning och får en chef som också ska kunna kulturfrågorna. Två strateger med dubbelkompetens svarar gemensamt för idrott och kultur.

Såväl den förra utredningen som remissinstanserna underströk att konst och kultur är viktiga för Gotlands tillväxt och varumärke och att en närmare koppling till regionstyrelsen vore bra. Fritidsfrågorna sågs som operativa och att driva verksamheterna tillsammans ett hinder för båda. Inte desto mindre återförenas nu idrotten med kulturen. Utredarna försvarar sin omsvängning med att målgrupperna är desamma! Det är samma personer som exempelvis kör enduro och sparkar fotboll som de som är involverade i konst, dans – en nåd att stilla bedja om.

Regionen antog förra året en ambitiös kulturplan. Alla former av kultur får vi näring av, kulturaktiviteter håller oss friska, alerta, nyfikna och stimulerar fantasin och uppfinningsförmågan. Kultur genererar dessutom ny kunskap genom olika typer av kreativa processer som i sin tur skapar utveckling i vårt samhälle.

Gotland är också Kulturens ö i marknadsföringen. Utan Visby världsarv, Gotlands museums rika skatter, Medeltidsveckan, Bergmanveckan och alla andra kulturveckor, Romateatern, Museum Lars Jonsson, Körsbärsgården med flera, skulle besöksnäringen kraftigt försvagas. Tillväxten skulle tyna bort. Färre skulle välja att flytta hit.

Att skapa förutsättningar för kulturen är en politisk fråga; på Gotland är myllan god, men fröna måste få näring för att gro. Med vilja och engagemang kan skörden bli rik och Gotland växa.

Det är hög tid för politikerna att agera och inse kulturens värde.

 

Bordlägg det nya förslaget och arbeta vidare på det som vi alla i demokratisk ordning tagit del av och enats kring. Det bör vara så en demokrati fungerar.

Vi som skrivit under är:

Marita Jonsson

Lennart Lindgren

Annika Fehling

Eva-Marie Kothe

Unn Dahlman

Jennie Olofsson

Paola Ciliberto

Merit Hemmingson

 

Fler tillkommer…

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: