h1

Benesse Art Project på öarna Naoshima, Inujima och Teshima

april 3, 2018

Konstprojektet ute på öarna Naoshima, Teschima och Inujima är en ofattbar konstsatsning av en enskild privatperson, Soichiro Fukutake (ja, han är en av världens rikaste personer, god för 1,4 miljarder US dollar). Av en tillfällighet kom han att engagera sig i en internationell lägerskola för barn på ön Naoshima vars huvudsyfte var att göra barn medvetna om jordens ändliga resurser och dagens miljförstöring. Han hade själv en stor samling av samtidskonst och kom under vistelsen på öarna på idén att låta bygga museer för sin konstsamling som förhoppningsvis skulle gjuta nytt liv i de avfolkade öarna och samtidigt få befolkningen att engagera sig i projektet och genom en annorlunda turismen kring samtida konst ge invånarna en ekonomi och möjliggöra att de kunde få sin framtida utkomst där. Arkitekten Tadao Ando engagerades i projektet och såväl museer som världskonst i befintliga hus och byar kom tillstånd.

Så har det blivit, till öarna strömmar besökare för att få ta del av samtidskonst av konstnärer som César, Turrell, Warhol, Hockney, Basquiat, Pollock och ett otaligt välkända asiatiska konstnärer. Restauranger har byggts och de boende har lärts upp i traditionell och ganska exklusiv kokkonst. På ön Naoshima kan man bo på museet eller en paviljong intill och ha fri tillgång till konstsamlingen när som helst på dygnet. Men det finns också gott om möjligheter att bo billigt i de olika byarna.IMG_2024

Vi reste med färja en tidig morgon till den lilla ön Inujima som en gång haft ett kopparraffinaderi med cirka 5 000 arbetare. Industrin hade för länge sedan lagts ned, nu bodde 47 personer året om på den lilla ön, industribyggnaderna var omgjorda till museum för samtidskonst av arkitekten Hiroshi Sambuichi, där byggnaden fungerar som en levande organism och sköter sig själv när det gäller ljus, värme, lufttillförsel. Konstnären Yasunari Yanagi har tagit tillvara poeten Yukio Mishimas hem och skapat en konstmiljö.

IMG_2048

Idag finns ytterligare 6 konstprojekt på ön i huvudsak formade av arkitektgruppen SANAA där olika japanska konstnärer fått skapa olika verk, exempelvis Haruka Kojins spelglande linser i en krökt vägg. Även ett hus av oändlighet (speglar) av Olafur Eliasson ryms i ett av husen.

 

Det var hög sjö när vi for ut till ön. Nästa båttur ställdes in och vi befarade att vi skulle få tillbringa natten där. Men så lyckades en av flygbåtarna ta sig över och förde oss till Tejima och dess Art Museum formad som en jättelik vattendroppe (SANAA arkitekter) med ett enda verk av konstnären Rei Nato. Vattendroppar bildas ur golvet, skapar flytande formationer som rör sig över golvytan. Magi. IMG_1936Liksom på Inujima rymmer flera fastigheter verk av internationella konstnärer, Christians Boltanskis inspelningar av tusentals hjärtljud från besökare som kunde avlyssnas på Biennalen i Venedig för några år sedan finns här liksom verk av Mariko Mori och Pippilotti Rist.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: