h1

Mer Naoshima och Benesse

april 3, 2018

Redan i hamnen på Naoshima väntar konsten: Yayoi Kosamas röda pumpa! En shuttle buss kör fram och tar oss till Tadao Andos museibyggnader och hotell där vi ska vistas kommande nätter. Museibyggnaden är fantastisk, storslagna verk, hisnande utblickar över Setos innanhav och väl formade byggnader. Vi tar linbanan upp till vårt hem för några dagar, The Oval Room högst upp på höjden. Där bor vi omgivna av ett verk av David Tremlett målat direkt på väggen. Kusama finns i frukostrummet.

Och hela museet är till vårt förfogande med underbara verk av Louise Nevelson, Sam Frances, Robert Rauschenberg, Cy Twombly, David Hockney, Richard Long…

I parken möter ännu en pumpa av Kusama, liksom glada verk av Niki de Saint Phalle och Karel Appel.IMG_1992

Här skulle vi bo i två dygn och insåg att tiden nog ändå var knapp…

 

På ön finns ytterligare två museer formade av Tadao Ando, ett tillägnat en enda person, Lee Ufan och så Chicho Museum med spännande installation av James Turell och några storslagna näckrosor av Monet.IMG_2037

Följande dag tar vi bussen till byn Honmura med cirka 1000 invånare. Här finns ett Ando museum och sju hus inredda av olika konstnärer (också här ett ljusexperiment av Turell). Mest speciellt var nog ändå Kiara House som krävde förbeställning och där varje besökare fick 15 minuter att ensam att kontemplera installationen. I det gamla shintotemplet har Hiroshi Sugimoto låtit spränga in ett bergrum likt en forntida gravkammare som leder till ett litet rum med ljusinsläpp och en trappa i glasblock som för upp till templet.

 

Grundaren Fukutake vill med sitt projekt få oss besökare att uppleva alternativ till urbanisering, tillväxt och miljöförstöring. Hans idé är att samtidskonsten skulle utmana vaneseendet, få oss att stanna upp, uppleva andra värden, ta del av ö-människornas på enkla liv. Leva väl, Bene essere.

Men han satsade inte bara på konsten. Här har förödda och övergivna landskap och näringar fått nytt liv. Ris odlas på nytt på terrasserna enligt gammalt vis för hand, fisket blomstrar, grönsakstäpporna likaså. Skolorna öppnas på nytt. Tanken är att alla invånarna ska kunna vara delaktiga i omställningen och få lön för sitt arbete. Lokalsamhället byggs upp på nytt, och det blomstrar. Folk stannar på öarna eller flyttar tillbaka. Och det är konsten som är förmedlaren, som får en världen att välja dessa små glömda öar vid sidan av turiststråken.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: