h1

Resa till Japan – en dröm som blev verklig

april 3, 2018

En mindre transplantation av hud på min näsa höll på att äventyra vår sedan länge planerade Japanresa, såret ville inte läka, strektokocker.

Men vi kom till slut ändå iväg, jag med stort plåster i ansiktet.

Den 17 mars vid lunch for vi iväg med Finnair via Helsingfors till Osaka, Kansai, Jon, jag, dotter Agnes med sin John. Jag med noga planerad resa, hotell bokade, railpass (tågkort som tillåter obegränsade resor över hela Japan i fjorton dagar) och för säkerhets skull också alla tågtider anteckande, byten mellan spår osv. Inte ett ord japanska kan vi och vänner hade berättat om hur litet text som finns utöver japanska.

Allt gick över förväntan, resan var hyfsat bekväm, vi lyckade sova några timmar och ta oss till Nara som var vårt första stopp.

Hotellet låg intill järnvägsstationen, hade rum med västerländska sängar och heta naturliga källor, en för damar och en för herrar.

Vi promenerade i skymningen genom staden, matade rådjuren , tusentals som går fritt i större delen av Nara, förundrades över templen och intog vår första japanska måltid.IMG_1760

Nästa dags program var egentligen resans huvudanledning. Besök hos den kanske störste av alla krukmakare, Shiro Tsujimura, som bor i bergen norr om Nara. Vi har sett hans verk runt om på världens museer, på Biennalen i Venedig då och då, i Maastricht och på Frieze i London. Genom ambassaden i Tokyo hade vi fått hjälp att hitta hans adress och tips om en tolk som skulle vara med oss under dagen.

Hon fanns i god tid på hotellet med förbeställd taxi och så bar det av på allt slingrigare och smalare vägar som klättrade uppåt, uppåt längs bergväggar och risodlingar.

Han bor verkligen isolerat, har stora marker till sina ägor. Husen är traditionellt japanska, han har byggt dem själv, ugnarna fanns litet varstans i backarna liksom krukorna som, de flesta låg upp och nedvända (så att vatten och is inte skulle spränga sönder dem) bland gräs och blad. Ofattbara skatter!

Vi vandrade runt och vände upp krukor, jämförde. Den ena vackrare och sällsammare än den andra. Jo det fanns också ett lager av plåt med de största krusen, abstrakta målningar på rispapper och duk. Några av verken hade lappar på sig, beställda av museer och samlare runt om i världen. Lagerhyllor med böcker om hans konst (ett tjugotal titlar).

Huset i trä var svart av sot från härden invändigt men också utvändigt. Under resans gång såg vi att de flesta byggde sina hus med virke som brändes med eld inför byggandet så att det skulle hålla mot väder och vind. En härd på golvet där köttet skars upp och grillades. Hustrun i bakgrunden som förberedde och bjöd fram. Säkert ett tiotal rätter, fisk, grönsaker och örter i tempura (fritterade) några var de första vilda växterna som just stuckit upp i backarna. Till detta sake och te.

En hund låg och sov vid den lilla kaminen, en katt spatserade på takhyllan där anslutningen mot taket var tätat med stråhalm. Fåglar i bur som sjöng någonstans i huset…

Senare besökte vi en av ateljerna där han drejade några skålar medan vi följde handens rörelser.IMG_1856

Dagen avslutades med teceremoni enligt gammal tradition i ett separat tehus med låg öppning. Ett stilleben, en målning, teskålar. Stillhet och frid.

Vi lämnade familjen Tsujimura i hällande regn i skymningen. Med en storslagen kruka och en större som ska skickas senare (till Konsthallen)

Resan hade redan fulländats. Vad kunde följa på detta?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: