h1

Konstfacks Vårutställning och Körsbärsgårdens val av avgångsstudent

maj 19, 2018

Kort besök i Stockholm och Konstfacks vårutställning. Vi valde Nina Salalaiko som går ut Masterprogrammet på Keramik och glas att ställa ut hos oss senare i sommar.

IMG_3105-1

”Samtidens dekadens förverkligad i övergivna keramikblommor…” En lustig tillfällighet är att hon är född i Lettland.

Vår stora sensommarutställning Portable Landscapes som är ett samarbete med BAC (Baltic Art Center) och Latvian Centre of Contempoary Art handlar ju om Lettland och dess hundraårsjubileum. Utställningen pågår som bäst i Riga, invigdes av vår kronprinsessa Victoria. Senare delar sig utställningen över världen, till Paris, Berlin, New York…och Körsbärsgården. Och nu får vi en liten miniutställning intill med en mycket ung konstnär, född 1992.

Som alltid har studenterna haft svårt att bli klara i tid till pressvisningen. Men fint att se dem i arbete!

Andrea Grath Att leva i skuggan av sin egen apokalyps och Sara Gewaldt Sacred and Profane kommer också från Glas och keramik, Lucy Martin från textil.

Två av studenterna har undersökt hur det är att vara tvilling (!), aktuellt för oss i dessa dagar. Julia Benon, dansare går på Spatial Design och undersöker med sitt verk koreografiskt improviserade mönster på en rörlig terrängmatta, SOFIA LIND och Josefin Lindberg i Visual Communication tar sig an återkommande mönster, upprepningar respektive Folkparkernas rumsliga gestaltningar.

Klara Ström och Hanna Hulthén på Fine Art studerar vattnens cykel med Performances respektive avsaknaden av gemensamma strukturer. Johanna Sarskog Steigleder studerar omställningt ill hållbar konsumtion, klimat och miljö. Agnes Hedenström på Inredningsarkitektur söker efter lekfullheten i våra tankar. Hur bli den som form?

Eva Mag var en av besökarna.

Som vanligt invigningstalade skolans rektor Maria Lantz. Gemensamt för verken tyckte hon var att de andades hopp, att studenterna söker något annat än politikens svar på samhällsfrågor. Alternativ till det liv som nu levs och den väg som samhället stakar ut. Jag ser att jag bara uppmärksammat kvinnliga konstnärer. Var är männen? Varför ser jag dem inte?IMG_3070

Konstfacks vårutställning är lustfylld, infallrik, spännande. En injektion nu när sommaren står för dörren hos oss! Åk till Telefonplan. Utställningen pågår till 27 maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: