h1

Portable Landscapes. Gotland. A Shelter with a View of Home. Baltisk konst i exil och utvandring.

augusti 1, 2018

I år firar Estland, Lettland och Littauen 100 år som fria stater. I Riga öppnade en stor utställning kring samtidskonst och kultur i april. Tanken är att den nu ska vandra runt världen i form av satelliter: till New York, Paris, Berlin och Gotland! Ursprungstanken var Stockholm men den Rigafödde Laris Strunke, en av samtidskonstens nu främsta i Sverige, menade att Gotland var rätta platsen: Det var här som han och hans familj landsteg 1944 med förhoppningar om ett nytt fritt land och med minnena av det man just lämnat. Fadern Niklavs Strunke var Lettlands store konstnär, han flyttade så småningom vidare till Rom. Laris blev kvar i Sverige. Gotland var under nästan sextio år hans sommarland. Tillsammans med den estniske konstnären Enno Hallek som också kom över havet ett år tidare och två unga konstnärer Inga Meldere och Mikko Hintz visar de nu på Körsbärsgården i Sundre exempel på Lettland stora satning av samtidskonst. Samtidigt finns bilder från Holmerts arkiv i Visby från båtflyktingarnas ankomst till ön.

Utställningen kureras av Moderna Museet i Riga i samarbete med Baltic Art Center. Invigningen är lördag 4 augusti kl 14 i närvaro av Estlands ambassad, Moderna museet i Riga, BAC och Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin med flera. Det blir den sjunde och sista vernissagen för i år på Körsbärsgården och den hänger till 30 september.

Portable affisch

Här följerModerna museet i Rigas redogörelse för utställningen:

Den 4:e augusti öppnar Latvian Centre for Contemporary Art, i samarbete med Baltic Art Center, utställningen Portable Landscapes. Gotland. A Shelter with a View of Home., på Kösbärsgården konsthall på Gotland. Utställningen fokuserar på Baltiska emigranter och exilpersonligheter sedda i ett brett perspektiv av 1900-talets konsthändelser, migration och globalisering.

Utställningen är en del av ett större forsknings- och utställningsprojekt, Portable Landscapes, som följer olika berättelser om baltiska konstnärer som emigrerat eller levt i exil. Gotland var den närmsta neutrala kuststräckan till de Baltiska staterna under den sovjetiska ockupationen och spelade en betydande roll i den Lettiska och Estniska historien genom att erbjuda skydd åt tusentals flyktingar som korsade Östersjön i båtar under andra världskriget.  Den här utställningen visar exilkonstnärerna Laris Strunke från Lettland och Enno Hallek från Estland, och de yngre konstnärerna Inga Meldere och Mikko Hintz, i en presentation där nya berättelser läggs till i den gemensamma baltiska närhistorien.

 

“Ifall vi ser längre tillbaka i tiden har människor ständigt migrerat av politiska och ekonomiska skäl. Exil, diaspora, och migration är karaktäristiska för den globala kulturen och dess manifestationer och har inte enbart ritat om världskartan, utan har även bidragit till diverse trender i konstvärlden genom en blandning och överlappning av kulturer och genom att ge upphov till nya idéer och rörelser”, anser utställningens kuratorer Solvita Krese och Diāna Popova.

Laris Strunke och Enno Hallek flydde bägge till Sverige i mindre fiskebåtar under andra världskriget. Deras familjer valde den riskabla överfarten över Östersjön undan de tillbakavändande Sovjetiska trupperna som ockuperade Baltikum. Bägge har utbildats sig till konstnärer i Sverige och är väletablerade på den svenska konstscenen.

Mot denna historiska bakgrund har kuratorerna, i samarbete med Baltic Art Center, givit lettiska konstnären Inga Meldere och finska konstnären Mikko Hintz, bägge bosatta utanför sina ursprungsländer, uppdraget att fritt tolka migration som tema och den historiska kontexten på Gotland och Sverige.

Utställningsserien “Portable Landscapes” är ett internationellt konst- och forskningsprojekt som involverar ett brett spektrum av lettiska och internationella konstinstitutioner, forskare, kuratorer och konstnärer och som drivs av Latvian Centre for Contemporary Art med anledning av den lettiska statens 100-års jubileum. Projektet innefattar en huvudutställning på Latvian National Museum of Art i Riga och fyra satellitutställningar i Paris, Berlin, New York och på Gotland under perioden 2017–2019.

Latvian Centre for Contemporary Art (LCCA) är Lettlands största samtidskonstinstitution och  kurerar och producerar samtida konstevenemang på nationell och internationell nivå sedan 1993.Baltic Art Center är ett produktionsbaserat residens för samtida internationell konst på Gotland. BAC har bidragit till Portable Landscapes genom ett utbyte av baltiska och svenska konstnärer och genom att stödja research på de baltiska flyktingarnas relation till Gotland. Körsbärsgården är en konsthall och skulpturpark på södra Gotland som visar svensk och internationell konst. Programmet är brett och involverar måleri, skulptur, videokonst och fotografi.

Utställningen Portable Landscapes på Gotland genomförs med stöd av Lettiska Republikens Kulturdepartement, den statliga lettiska Kulturhuvudstadsstiftelsen, Baltic Art Center, Körsbärsgården och Frame Contemporary Art Finland.

Utställningen visas från 4/8–30/9 2018, på Körsbärsgården, Sundre Västergårde, 135, 623 30 Burgsvik. Utställningen är öppen dagligen i augusti kl 11.00-17.00 och i september kl 11.00-17.00 på lördagar och söndagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: