h1

Nominerad som Årets kulturbärare

december 13, 2018

Vilken underbar present på Lucia! Nominerad som årets kulturbärare 2018! Vi är så hedrade och stolta och kul för Gotland att få vara med i de här sammanhangen!IMG_7417

”2018 firar jag 10 år som fristående producent och kommunikatör inom kultursektorn. Att jag tidigt fick uppmuntran, förtroende och signaler från min omgivning om att min inriktning som producent har en viktig plats att fylla, har varit en avgörande faktor för min fortsatta utveckling och tro på det jag brinner för. Med priset Kulturbäraren vill jag ge tillbaka av den uppmuntran som varit viktig för mig när arbetet stundtals har känts svårt eller ovisst. Jag hoppas att utmärkelsen kan bidra till att höja värdet av de insatser som bidrar till att förändra och förbättra vår sektor inifrån och att synliggöra människor som verkar bakom kulisserna för att uträtta stora ting.”

Emilie Bergbohm

Följande personer är nominerade till priset Kulturbäraren 2018!

Vi har haft en öppen nomineringsperiod mellan 1 oktober – 1 december, där allmänheten har fått inkomma med sina förslag på pristagare.

Utifrån de inkomna förslagen har vi valt att lyfta fram tio nominerade. En av dessa nominerade tilldelas priset Kulturbäraren, som är ett stipendium om 10,000 kronor och ett konstverk av glasblåsaren Jennie Olofsson. Vem som vinner meddelas den 20 december.

Isa Maxe

Isa Maxe, Stockholm, verkar kompromisslöst och med stort engagemang för den icke beställda konsten i det offentliga rummet. Genom communityn Juntan lyfter hon fram aktörer som annars inte har någon plattform att utöva sin konst och som uppmuntrar människor i alla åldrar att skissa, måla och prata om graffiti och gatukonst. Isa har även varit en av de drivande krafterna bakom mastodontprojektet Satans demokrati i Sickla i Nacka kommun och i den ideella föreningen Level 4 som gav vidare utvecklingsmöjligheter för konstnärer i samma hus.

Kettil Kasang

Kettil Kasang driver sedan 2014 Östervärns antikvariat och bokhandel i Malmö. Med ett ambitiöst evenemangsprogram möjliggör han för författarbesök, uppläsningar och samtal och har på så sätt etablerat en viktig mötesplats för läsare och litteratörer. Sedan 2017 driver han även Anti förlag under samma tak som samlar nyskriven och mottagen litteratur sida vid sida. Kettil har med eget driv skapat ett vattenhål för de som älskar litteratur och poesi.

Sahar Burhan

Genom sitt eget Galleri Kameleont skapar Sahar Burhan mötesplatser i Norrköping utan gränser, där kultur i alla former får ta plats. Förståelse, finurlighet och feminism är viktiga ledord för Sahar. Som projektkoordinator för projektet Konsten att delta har hon varit med att underlätta för utlandsfödda bild- och formskapare att bli en del av den svenska bild- och formbranschen. Det har även öppnat upp för det regionala kulturlivet att kunnat ta del av de interkulturella nätverk som dessa människor kan bidra med.

Sara Lönnroth

I tio års tid har Sarah Lönnroth med kraft, mod och klokskap arbetat hårt för att konstnärer ska få tid, rum och råd för sitt skapande. Som verksamhetsledare på Transit Kulturinkubator i Stockholm har hon arbetat för att minska hot och hat mot konstnärer och för att fler röster och berättelser ska ta plats på konstscenen. Hon stödjer konstnärer som skapar alternativa plattformar, stärker produktionsvillkoren och verkar för att Transit ska vara en öppen och tillåtande plats som lyfter konstnärerna, alltid med utövarna i centrum.

Seluah Alsaati

Seluah Alsaati verkar som samordnare av folkbildnings- och kulturverksamheter i Järvaområdet i Stockholm genom studieförbundet ABF. Seluah är en eldsjäl som sett till att många människor givits förutsättningar att skapa och ta del av kultur. Hon har uppmuntrat unga röstbärare i Rinkeby och Husby via olika projekt som ökat delaktighet, kreativitet och möjlighet till påverkan. Hon är en av krafterna bakom Ortens organisatörer som ordnar samtalsträffar för unga vuxna och därigenom utvecklar deras idéer och drömmar.

Eleonor Lundholm

Eleonor Lundholm har ett brinnande, mångårigt engagemang för ungdomar och kultur – så pass mycket att hon byggt ett teaterhus på sin egen tomt i Piteå. Genom Kultur i centrum och Teater Vilja ger hon ungdomar en skapande, kärleksfull och kreativ fritid med sång, musik, teater och allmän livskunskap. I de föreställningar som hon skriver eller i manifestationer hon arrangerar lyfter hon svåra frågor som psykisk ohälsa, utanförskap och utvisningar av ensamkommande flyktingbarn.

Torkel Johansson

Torkel Johansson från Åre har ett stort, öppet hjärta för unga musiker. När kulturskolan skulle läggas ner tog han initiativ om att flytta sina lektioner inom blåsinstrument och få Svenska kyrkan att anställa honom som blåslärare. Torkel lägger mycket tid på att hans elever ska få spelningar och möta en publik. Utan Torkel hade Åre kommuns unga musiker inte haft samma förutsättningar att odla sina talanger och utvecklas i sitt skapande.

Magnus Fernström

Magnus Fernström driver Konstpromenad vid Siljans strand, som på bara fem år blivit en tradition i Dalahästens hemby Nusnäs. Konst i alla former visas upp vid och på de gamla båthusen alldeles intill vattnet vid Siljan. Målet har varit att förena konstutövare, gammal som ung, nybörjare som rutinerad. Projektet har vuxit till att visa 50-tal utställare med uppemot 4 000 besökare. Med Magnus drivkraft kan vi konstatera att han verkligen lyckats göra konsten tillgänglig för fler.

Lena Rieback

Lena Rieback har i decennier varit en del av Bollnäs mycket livfulla kulturscen. Hundratals människor sjunger klarare, bättre och framförallt gladare tack vare henne. Hon har en vilja som kan försätta berg, hennes hjärta är stort och hennes passion för konsten är oförändrat stark och klar. Lena har också varit en av de drivande i Bollnäs estetiska program med musikdramatisk inriktning och därigenom fått många unga vuxna att se på konst på ett moget sätt. Hennes före detta elever finns över hela landet i olika yrkesgrupper, men alla med den gemensamma nämnaren att deras kärlek till konsten har stärkts av Lena.

Marita Jonsson och Jon Jonsson

Marita och Jon Jonsson har med hjärta, omsorg och nyfikenhet envetet byggt upp konsthallen Körsbärsgården i Sundre, som i folkmun även går under epitetet Gotlands eget Louisiana. Tillsammans har de skapat en viktig mötesplats och ett centrum för konst, arkitektur och litteratur. Här prövas olika uttryck som ger plats för nyskapande och utveckling. Förutom makalösa konstupplevelser kan besökare uppleva naturen och lugnet nära havet. Årligen visar de ett tiotal utställningar och genomför ett digert kulturprogram. Sedan några år driver de även ett eget förlag som hittills gett ut tre påkostade och estetiskt imponerande publikationer. Marita och Jon vill få alla att se och känna konsten, och det gör de med bravur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: