h1

Vikingatida gravplats blir parkering vid Hoburgen

maj 20, 2019

Gotlands sydspets skulle kunna bli en attraktion rikare. Precis framför Majstregårdens restaurang ligger en gravkulle, inhägnad med stolpar sen ett tjugotal år då turistbussar körde sönder kullen som man visste innehöll gravar från viktingatid. I helgen grävdes gravarna ut, 5-6 stycken stenkistor av varierande djup från 900-talet. En spännande plats otroligt vackert placerad med Hoburgsklippan och havet intill.

Gravarna innehåller flera kroppar, åtminstone en kvinna med vackra smycken, halsband med bärnstenar och snidade pärlor, djurhuvudformat spänne till klänningen och armring.  Några barn ligger här. Vad hände på 900-talet? Bodde man i närheten? Blev man överfallen? Drabbade en sjukdom?

Ett av skeletten tycks ha fysiska skador. Per Widegren leder utgrävningen. Litet uppgivet menar han att mer tid en två dagar har inte beviljats för utgrävningen, mer är inte vår historia värd. Det innebär att undersökningen blir mindre noggrann. Tanken är att gravarna tas bort och platsen upplåts till turistbussar. De vackra stenkistororna offras.

Hur kan det vara så i vår upplysta tid? Att våra förfäders viktiga platser, dit människor kom för att minnas och vörda, offras för kortsiktiga dagsbesök för dem som i första hand vill fika/äta och ”ha varit vid Hoburgsgubben”. Är  inte den här otroligt vackra gravplatsen med sina omsorgsfullt huggna och stenkistor resta för mer än 1000 år sedan,  värda mer? En tanke, ett omhändertagande?

Jag vädjar till länsmuseet, till länsstyrelsen, till ägarna av Majstregården: Bevara fornlämningarna, synliggör dem, berätta om dem och ge oss vår historia åter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: