h1

Vikingatida gravplats blir parkering vid Hoburgen

maj 20, 2019

Gotlands sydspets skulle kunna bli en attraktion rikare. Precis framför Majstregårdens restaurang ligger en gravkulle, inhägnad med stolpar sen ett tjugotal år då turistbussar körde sönder kullen som man visste innehöll gravar från viktingatid. I helgen grävdes gravarna ut, 5-6 stycken stenkistor av varierande djup från 900-talet. En spännande plats otroligt vackert placerad med Hoburgsklippan och havet intill.

Gravarna innehåller flera kroppar, åtminstone en kvinna med vackra smycken, halsband med bärnstenar och snidade pärlor, djurhuvudformat spänne till klänningen och armring.  Några barn ligger här. Vad hände på 900-talet? Bodde man i närheten? Blev man överfallen? Drabbade en sjukdom?

Ett av skeletten tycks ha fysiska skador. Per Widegren leder utgrävningen. Litet uppgivet menar han att mer tid en två dagar har inte beviljats för utgrävningen, mer är inte vår historia värd. Det innebär att undersökningen blir mindre noggrann. Tanken är att gravarna tas bort och platsen upplåts till turistbussar. De vackra stenkistororna offras.

Hur kan det vara så i vår upplysta tid? Att våra förfäders viktiga platser, dit människor kom för att minnas och vörda, offras för kortsiktiga dagsbesök för dem som i första hand vill fika/äta och ”ha varit vid Hoburgsgubben”. Är  inte den här otroligt vackra gravplatsen med sina omsorgsfullt huggna och stenkistor resta för mer än 1000 år sedan,  värda mer? En tanke, ett omhändertagande?

Jag vädjar till länsmuseet, till länsstyrelsen, till ägarna av Majstregården: Bevara fornlämningarna, synliggör dem, berätta om dem och ge oss vår historia åter

6 kommentarer

 1. Hej! Det är jag som har räknat på tidåtgången för det här jobbet och vi har precis den tid vi förväntar oss att undersökningen ska ta. Så jag har inte alls några synpunkter på tiden, det är ett missförstånd. Att vi jobbade långa dagar beror på att vi hade svårt att få till flera dagar när alla som skulle vara med kunde vara med, så timmarna som arbetades koncentrerades till helgen. Men tiden var ändå den som jag kalkylerat med att det skulle ta. Det innebär inte att undersökningen blir mindre noggrann.

  Anledningarna till att vi gjorde en undersökning här var flera. De här synliga gravarna brukar vara plundrade och i det här fallet också överkörda av husbilar, personbilar och bussar. Det har i sin tur förstört gravarna som ligger där.

  Därför beslutade man nu att de här skulle undersökas för att ta tillvara på den information som ännu fanns kvar. Dessutom skulle det bli en enklare logistik och tillgänglighet i området för besökare till Hoburgsgubben och det fina naturområdet kring Majstregården.

  Därför beslutade man nu att de här skulle undersökas för att ta tillvara på den information som ännu fanns kvar.

  Ofta är det så med arkeologiska undersökningar att resultatet gör fornlämningar intressanta och bevaransvärda först när de är undersökta. Det blir något av en paradox.

  Många besökare har under helgen berättat att de besökt platsen i Sundre 1000 gånger utan att ha en aning om att det låg gravar där. Såväl lokala åretruntboende, sommargotlänningar och den kanske största besöksgruppen under helgen, fågelskådarna, har sagt samma sak. Nu undersöktes de och vi kan plötsligt, kanske vid det 1001a besöket, berätta om gravarna på platsen och då är de värda att bevara. I området finns det många gravar kvar. Nu när vi har en berättelse till gravarna i området kommer förhoppningsvis intresset för att skydda och bevara de andra gravarna öka. Och med bättre möjligheter att parkera så kommer också både naturvärden och kulturvärden kunna bevaras bättre i området.

  Vad vi försöker att göra är just att berätta om de här fornlämningarna och ge Sundreborna och området sin historia åter. För att berätta måste vi undersöka och det är svårt att både undersöka och bevara, tyvärr.

  Hälsingar Per Widerström

  Gilla


 2. Gör det till en turistattraktion istället. Fler som då vill besöka Sudret.

  Gilla


 3. Synliggör. Alla turister skulle uppskatta detta med lite info.text.
  Så mycket intressantare än ”gubben”

  Gilla


 4. Så bra skrivet. 1 år sedan du skrev detta…men här ser bara risigt ut…skyltarna info borta…inget rep runt än gång…

  Gilla


 5. Hur gick det för gravarna vid hoburgen efter ditt inlägg för 3 år sen? De är kvar ser jag men inte fått den upprättelse som de är värda…

  Gilla


  • Fornsalen grävde ut gravarna, det visade sig att en inte var plundrad som det hade påståtts. Fynden togs till Fornsalen. Sen har vi inget hört, ingen skyltning markering av platsen..

   GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: