h1

Är vi trotsiga tonåringar?

mars 21, 2020

”De är som trotsiga tonåringar”, säger en professor Ingmar Skog f -54) om fyrtiotalisterna. Ekonomin går i kras, hela Sverige jobbar hemma och de unga skippar skolan och fester. Allt för att de äldre (40-talisterna) ska skonas från coronaviruset.Det är alltså 40-talisternas fel att corona sprids. ”De äldre ska inte ha sociala kontakter, att stanna inne är en solidaritetshandling” säger Skoog.

Vi ska isoleras, får litet fler strömningstjänster på TV att titta på. Om vi till äventyrs klarar att strömma.

Ja hur resonerar en fyrtiotalist, som trots allt följer med händelserna i världen och dagligen tar del av alla nyheter via media och nätet? Som tar del av läkare och professorers yttranden om att läkarna kan komma att behöva välja mellan vem som ska få intensivvård och vem som ska nekas?

Jag är född på 40-talet, under kriget. Jag växte upp med ransonering och utedass med tidningspapper. Gick hela skoltiden i överfulla skolor, där vi delade klassrum eller hade lektionerna i källarlokaler, i Filadelfias och i olika hyreshus. Jag var den första i släkten som tog studenten. Mot föräldrarnas vilja började jag läsa på universitet, jobbade parallellt nattskift på Akademiska och lyckades med tiden disputera. Jag har levt ett bra liv, de senaste tjugo åren som egenföretagare som alla andra i socknen där jag bor. Vi håller på allihop så länge vi är friska. För det har vi alltid gjort. Ingen tjänar särskilt mycket men det hör till att göra sitt bästa, det är så vi uppfostrades. Ingen av oss kan faktiskt sluta, det kan gälla lån som ska betalas, det kan gälla att den yngre generationen är beroende av oss som arbetskraft.

Vi skulle alla naturligtvis vara tacksamma om staten i dagsläget hjälpte småföretagarna under den värsta tiden. Jag är tveksam till storsatsningarna till flyget, industrin, bankerna. Så att den internationella handeln, kommunikationerna kommer igång så fort som möjligt. Att hjulen får snurra som tidigare. Det kan vara så att det är helt andra stöd som behövs. För att alls klara oss ur krisen. Eftertanke.

Vi planerar att öppna Konsthallen till påsk, vi har många unga konstnärer kontrakterade. Det kommer att vara annorlunda. Kafé och restaurang kommer av förklarliga skäl vara stängda tills vidare.

Trotsig tonåring? Nej men vi är kanske härdade av vår uppväxt. Att försöka klara sig. Att försöka informera sig, göra det vi tror är rätt. det finns inget val för småföretagare. Antingen jobbar vi på som vanligt, blir kanske sjuka och går under eller så stänger vi oss inne och då går företaget under.

Morgonbön var obligatoriskt så länge jag gick i skolan, alla i min generation kan psalmerna i psalmboken utantill. När vi började läsa engelska var det också utantilläxor som gällde. Den första film som jag såg i skolan var Hamlet med Lawrence Olivier. Till den hörde ett skolhäfte med pjäsen på engelska som vi tragglade innan filmen. Ett tjugotal citat skulle vi kunna utantill.

Så sitter texterna ännu som berg:

”The time is out of joint

O cursed spite

That ever I was born

To set it right

Vi vet hur det gick, han gick under, Hamlet. Men han lever ändå kvar.

Mitt i allihop har vi vår! Lärkan drillar, tranorna har anlänt, naturen blommar och grönskar och porlar av liv. Och vi ska sitta inne? Och vänta på att flyget, bilindustrin och all internationell handel ska rulla igång som vanligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: