h1

Två nya utställningar, Lars Olof Loeld SUB ROSA och Mattias Käll Ständig tillväxt fredag 27 maj

maj 24, 2022

Vernissage Körsbärsgårdens Konsthall 27 maj kl 14

LARS OLOF LOELD SUB ROSA och MATTIAS KÄLL STÄNDIG TILLVÄXT

Säsongen på Körsbärsgården har rivstartat, två utställningar i april och tidig maj och invigning av två nya utställningar till helgen. Skulptören, målaren och poeten Lars Olof Loeld med sina 70 år som sommargäst på Gotland visar med SUB ROSA en storslagen sammanfattning av sitt verksamma liv i flera av rummen i Körsbärsgårdens flygelbyggnad. Mattias Käll, konstnären och outtröttlige miljödebattören återkommer med foton kring ämnet Ständig tillväxt i en av de mindre salarna.

Lars Olof Loeld kom till Gotland under sent fyrtiotal med unga konstnärer från ”Mejan” Konsthögskolan för att måla. Flera återkom från år till år, några köpte en kvarn eller smedja till billig penning. Lars Olof kom att hyra Sundres ”Fattigstuga” vid foten av kyrkan och blev platsen trogen i nästan sjuttio år. Utställningen, SUB ROSA alluderar både på solnedgångens färg som ständigt återkommer i hans abstrakta målningar och dess egentliga betydelse ”I förtroende” (under rosen) som står ovan biktbåsen i de katolska kyrkorna. Undertiteln var två viktiga ting för Loeld under åren som han vistades i Sundre, Strandskog och solnedgång. En bild av solnedgång i Sundre hade han sett i Turistföreningens årsbok, nu mötte han platsen i verkligheten och den blev ett ledmotiv genom livet. Strandskogen har utvecklats till abstrakta svarta skulpturer. Formen är den egyptiska Gåvobringerskan som han som skulpturform sett på Louvren under en studieresa, den har sedan följt honom i otaliga variationer genom livet. 

Loeld har de senaste åren haft en rad framgångsrika utställningar, särskilt minnesvärda är de stora reptrospektiva på Waldemarsudde, på Thielska Galleriet, Moderna Museet, Konstakademin, Wanås och förstås tidigare Biennalen i Venedig. Han har också varit professor på Konsthögskolan.

Han hör till en gren av den abstrakta konsten som söker tecken för en inre verklighet. Inte någon ”ren form”. I hans verk framträder gåtor, ordlekar, iakttagelser, stämningar. Han kan förefalla esoterisk, som om hans konst var endast för invigda. Men det handlar om det hemliga i det vardagliga – har man en gång börjat se igenom hans verk, ut mot det förlorade paradis de öppnar vägen till, kan man inte längre undvika det. Ändå är man kvar i bilden. I rosa bakgrund och blå, grå eller mörkgrå figurer som hindrar blicken från att tappa fästet i det oändliga rosa.

Hos Loeld rymmer enkla former ett av de mest självklara motiven i konsten över huvud taget: en solnedgång. Befriad från naturalismen men nära naturen, genom ett system av tecken framträder landskapet vid havet. Rosa för himmel (eld och luft); ultramarint blått för det horisontella havet; grått och mörkgrått för marken, jorden, träden (i skulpturens form) och människan – upprätt stående, i vinkel mot jordens yta och mot horisonten. När bilden framträder utbryter tystnad.

 Sören Engblom (i samband med utställningen på Moderna museet)

Lars Olof Loeld i sin ateljé
Lars Olof Loeld SUB ROSA

Mattias Käll är både målare, skulptör, fotograf och performancekonstnär. Han har tidigare vid två tillfällen visat fotoutställningar på miljötema på Körsbärsgården, So sad to see you go, om matsvinn och Förpackad som handlade om allt avfall som hans familj slängt under ett år, förpackade i Örebro kommuns orangefärgade plastsäckar placerade ute i naturen (han hade samma år en Performance under Almedalsveckan när han bar alla dessa sopor mellan Almedalen och Österport). Han har samtidigt med sina utställningar varit verksam i Barnens Konstverkstad på temat miljö och hållbarhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: