h1

Det är verkligen, verkligen bråttom! Om världsmiljödagen 5 juni

juni 4, 2022

Orden var Olof Palmes, dagen den 6 juni 1972, den första miljökonferensen någonsin inom FN och den hölls i Sverige. 

”Det är skrämmande att enorma resurser fortsätter att konsumeras i vapen och väpnade konflikter som förstör och ytterligare hotar människans miljö” sa han och uppmanade oss alla också att sluta lyxkonsumera, minska användningen av fossila bränslen olja och gas. Och framför allt verka för nedrustning och fred.

På FN-dagen tio år sedan talade Tage Danielsson :

Freden måste komma först

Gör den inte det min vän, kommer inget efter den.

Idag 50 år senare är en ny konferens i Sverige om miljön. Utvecklingen har gått dramatiskt åt helt fel håll. Klimatförändringarna hotar jordens fortlevnad. 

 Politiker och företag prioriterar inte längre planeten, barnen och barnbarnen.  Just nu förs intensiva kampanjer för kostsamma omställningar från näringslivet. Cementa på Gotland lovar att minska sina utsläpp om man får fortsätta att bryta kalk på ön genom att i framtiden komprimera koldioxiden till gas, vätska, lagra i tankar för att någon gång i framtiden förhoppningsvis  skeppa till Norge och Nordsjön och sänka ned i urberget. Jokkmokk och Beowulf Mining har fått bearbetningskoncession att öppna ny gruva i Kallak, intill Världsarvet Lapponia i renbetesland och där utvinna järnmalm. Regeringen räknar med att industrierna klarar miljökraven, de är ju undantagna utsläppssystemet (undantag för kraftvärmeverk och större industrier). Och nu senast Sveriges kanske största satsning på försvaret och krigsindustrin för att gå med i NATO.

Miljön, klimatet, planeten och kommande generationer får vänta. Vi måste rusta!

På ena lokaltidningens ledare handlar det om kanalracet i Närsån: Allt som inte är en riktig båt använder deltagarna för att ta sig fram. Röjsågar som genast brinner upp, badkar med bensindrivna elverk…. ”En hyllning till männens dumdristiga nyfikenhet, galet, oförsiktigt men viktigt och otroligt vackert, tycker ledaren och klämmer samtidigt till med ”Y-kromomens främsta uppgift är att utplåna världen. Trots drivkraften, som innebär att män stryker med, kan det innebära viktiga lärdomar. Mänskligheten utvecklas. Det är just det menar ledaren som ”är skillnaden mellan könen”, kvinnorna är mer genomtänkta och försiktiga men det är männen som står för utvecklingen!  Även när det ofta går åt helvete!

Trot eller ej. Det är en ledare på djupaste allvar. Och dessvärre tycks hela världen följa männen i kanalracets spår. Mot undergången! Och ha kul under tiden!

Lost generation? Barnen i Öja skola som under ett år arbetat med miljön tillsammans med forskare och konstpedagog på Körsbärsgården för att påverka oss som bor och leverärldsmiljödagen
på Storsudret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: