
Vernissage STADEN på Körsbärsgården lörd. 2 juli kl 14.00
juni 29, 2022Temautställning med Ulf Wahlberg, Christoffer Totte Engvall Peter Ern, David Klasson, Gustav de Abreu Sundin och Simon Wadsted
Vad är en stad, vad älskar vi eller hatar vi med den, vad karaktäriserar den och hur kan vi i konsten förnimma dess rytm och ton? Varför bor människan i städer? Sen urminnes tider har vi valt att avstå från naturen och vidderna för att få tillgång till det som staden erbjuder. Om det nu är arbete, närhet till samhällsfunktioner och människor eller helt enkelt välstånd.
Kanske kan vi här på avstånd från staden ha en unik möjlighet att fånga det där onämnbara som är stadens själ eller kanske är det bara roande att kliva in i en utställning om staden här ute i dess raka motsats.
Ja, vad är en stad? Ett centrum för administration, jurisdiktion, handel, industri, kommunikationer, vård, skola, omsorg. Bostäder och arbetsplatser. För många är Manhattan och New York sinnebilden för staden. Men Tokyo och New Delhi är förstås större. Om några år kommer 67% av jordens befolkning bo i städer enligt statistiken. Hur blir livet då, gemenskapen? Hur blir klimatet; luftkonditionering för alla, luftrenare? Vistas man hellre inomhus än utomhus? Är arbetsplatsen viktig eller jobbar man hemifrån? Har staden ens en framtid?
”En stad är en stor by där människorna är ensamma tillsammans.” (Okänd).
Utställningen speglar staden ur några samtidskonstnärers perspektiv.
Ulf Wahlbergs (1928-2015) New York-bilder från tidigt sextiotal inleder med musik, liv, förhoppningar. Allt skulle bli bättre och framtiden var full av löften. Sen hoppar vi raskt in i dagens stad med allt dystrare bilder av vad staden gör med oss människor. Är det längre en plats att trivas i, att umgås i?

Peter Ern (1965-) målar stadsplanerarens vision som blivit en dyster verklighet av ödslighet i glas och betong genomkorsad av trafikleder, höghusförvaring och ödsliga väntplatser.

Gustav Sundin (1980) lockar oss innanför höghusens upprepade fönsterrader. Det är så här vi bor, snålt tilltagna kvadratmetrar som ska rymma människans hela vardag och fest. Det hoppackade livet i en låda.
Simon Wadsted , en av årets konsthögskolestudenter, tar språnget bakåt till den drömda verkligheten med referenser till Georgio de Chirico och Réné Magritte.
Christoffer Totte Engvall (1990-) med rötter i gatukonst och graffiti tar oss med sin jättemålning till livet i förortens och citys klotterbudskap från de unga som vägrar anpassa sig.
David Klasson (1989-) slutligen associerar fritt i färg och form.
Cajsa von Zeipels skulptur gestaltar den unga kvinnan i dagens New York
Kommentera