h1

Vernissage avgångsstudent från Mejan Mathias Höglund 30/7 kl 14

juli 27, 2022

Vernissage lördag 30 juli kl 14 med Mathias Höglund Punchlines

Varje år sedan invigningen av Konsthallen 2010 har Körsbärsgården rest till Kungl. Konsthögskolans Vårutställning och erbjudit en eller flera av avgångsstudenterna utställning och vistelse som Artist-in-Residence på gården. Det har med åren blivit en spännande grupp unga konstnärer i början av sina karriärer, de flesta har sedan ställt ut Super Market Art Fair och liknande verksamheter och fångats upp av olika gallerier och därmed påbörjat intressanta konstnärskap.

Årets val är Mathias Cyrus Höglund, född i Gävle 1990. Efter konststudier i hemstaden tog han sin Bachelor på Konsthögskolan i Malmö och fortsatte därefter för sin Masterexamen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Redan i tjugoårsåldern uppmärksammades han i Gävle i flera utställningar och ett storslaget stipendium. Därefter har utställningsmöjligheterna växt, i Malmö och i Stockholm.

Med olja, oljekrita och pastell, målar han sina stora abstrakta kompositioner. Man anar en figurativ förebild, kanske ett annat konstnärskap som inspirerat. Men uttrycken, färgsammanställningarna i de färdiga verken är något helt eget. 

Jag vill att mina målningar ska förmedla något till betraktaren som inte är översättbart med orden eller det mänskliga förnuftet. Ett slags drama, men inte en historia. Dramat består av kulörer, texturer, måleriska gester, former och penseldrag. Det vi ser är resultatet av den i ateljén bearbetade visuella idén; en bild som jag genom den här processen har skalat av och tänjt så att  det som finns kvar,  nu bara är  abstrakta former och kulörer. Ett sätt att få själva processen att bli det väsentliga motivet. 

( Efter nedtecknade tankar av Höglund 2022)

Utställningen invigs lördag 30 juli kl 14 med konstnären närvarande. Artist Talk mellan Nanna Nore och Höglund cirka 14.30

Utställningen pågår 30 juli – 28 augusti, dagligen 12-17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: