h1

Traditioner

november 15, 2022

För drygt tjugo år sedan flyttade vi från Visby innerstad till Sundre, drygt nio mil söderut. Där tar Gotland slut, havet har vi synligt på tre håll. Vi var 26 bofasta, tror jag, öns minsta socken, nu är vi 25.

Vi trivs bra här, har nära till varandra och naturen, odlar det som vi behöver under året av grönsaker. Om sommaren träffar vi fler människor än vi kan drömma om. De flesta kommer hit för konsten (hos oss), för naturen och promenader i reservaten, för utblicken över havet vid Hoburgen.

Vi är nära varandra, nära landskapet och nära vår historia, våra traditioner. Jag går dagligen en morgonpromenad över heden. Då hör jag kyrkklockorna. En måndag 8.45? Någon har dött är min första tanke. Jag räknar till nio mellan varje ringning. Någon står i kyrktornet och drar i klockrepet. Ett drag för varje år som personen levat.

Jag går upp till kyrkan, anar vem det gäller.

Jo kyrkvaktmästaren står där i tornrummet. 84 drag blir det. 84 år. Den levande ljusen brinner på altaret och vid dopfunten. Själaringning och tid att sörja och glädjas över att ha fått vara en del av en medmänniskas liv.

Jag är så innerligt tacksam över traditioner som lever vidare. Att vi ännu här på ön har tid att stilla oss, tänka över livet, glädjas över att få vara en del av en stor samhörighet. Måtte aldrig traditionerna här på ön upphöra! Kimbning (när man slår manuellt på kyrkklockan med stenar) vid bröllop, själaringning med ett ring för varje levnadsår. Och så helgmålsringningen kl 18 om lördagarna för att påminna om att nu stundar helg och vila från arbetet. Klockan som ljuder över hela socknen, vår lilla del av jordklotet, dit vi hör.

2 kommentarer

 1. En sådan fin tradition måste få fortsätta!
  Ha det fortsatt skönt på Sudret.
  Önskar er en trevlig helg.

  Gilla


 2. Tack för en fin skildring av Sudret, fantastiska traditioner måste fortsätta!
  Ha en fortsatt skön helg!

  GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: