h1

Siri Derkert på Moderna och examensutställningar på Mejan och Konstfack

maj 26, 2011

Ett dygn i Stockholm. Jon och jag såg Konstfacks vårutställning (pågår till 29 maj så den kan ännu ses!) 176 olika alster. Det är MYCKET. Men roligt att ta del av alla experiment, utforskande av materialens möjligheter, konstiga smycken (olja som smälter och rinner ner för kroppen…) berättelser (hur man gör surdegsbröd med hundratals recept..) Tanken hos oss är att erbjuda en eller två av avgångsstudenterna att ställa ut i en fjortondagsperiod i sommar och på samma sätt någon/några från Konstakademien. Vi tror vi hittade dem! Fortsättning följer.

På Moderna berättade Daniel Birnbaum och Annica Öhrner sommaren stora utställning om Siri Derkert med 350 bilder. Första gången hon ställde ut på Moderna var 1960 då hon presenterades som en internationell modernist i kubismens anda. Det ledde till att hon också blev första utställaren på Nordiska paviljongen på Biennalen i Venedig, som i sin tur ledde till uppdragen i tunnelbanan m m. Fint att följa henne från bilderna på tiotalet i Paris till 7o-talets Stockholm. Roligt också med monitorer med olika TV-intervjuer. Hon var slagfärdig och orädd. Examensutställningen på Konstakademien hann vi också med. De är väldigt internationella eleverna ; alla har varit och inspirerats av Afrika, Japan.. Mycket natur och mystik. Video. Vi satt länge framför Sonja Hedstrands dykningsfilm från fiskebyn Nishina i Japan där två kvinnor, 75 och 77 simmar efter musslor, gräs och snäckor. De kallas Ama, dykerskorna, och berättas om redan på 900-talet. En matrialkat där kvinnan äger husen och föreser familjen med föda. En utdöende kultur, nu på video av en svensk konstnär…

Assa Kauppi framställer dykande flickor The race is over, en dyktävling där barnen knappt är medvetna om att det är tävling och vad det innebär. Men de vill bli accepterade, få vara med, räknas. Fina ögonblicksbilder i brons. Mikelis Lapsas Vacated, variations, med en serie produktionsstillbilder i olja från amerikanska filmer. Scenografier, platta former som väcker minnen, perceptioner. Utställningen pågår till 12 juni. Gå och se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: